Bett, den ultimata sanningen, del 3

Vem har ordet angående om vilket ett bett hästen ska ha ? Vems åsikt är det som räknas allra mest?

Självklart är det hästens!

Klart man kan ha i åtanke hästtandläkarens riktlinjer, men den som avgör är hästen! Så det är bara ut och prova.

Parelli säger även att små bett, så som vanliga lätta raka,två,tre delade, ska bäras av hästar själv. Tre rynkor i mungipan regeln är bara något som var lätt att komma ihåg för okunniga militärer. Hästen kommer då själv välja hur högt den vill ha bettet, och man kan då ställa in sidestyckerna så de inte flaxar. Ingen rynka är svårt att säga då hästen själv väljer, och en del hästar får fem rynkor så fort de får in något i munnen, oavsett hur högt det sitter.

Hur vet man om hästen tycker om bettet? Det jobbar inte Mot det, utan med det. Den blir känslig och villig helt enkelt, utan att den gapar eller gör annat varje gång ryttaren ber om kontakt. Men kom ihåg, hästens favorit bett kan fortfarande vara obekvämt om en ryttare har okunniga händer!

Idag fick Nicke testa sitt nya bett som jag skrev om i förra inlägget. Det var stor skillnad! Han kändes som en drömhäst (ja förutom att han är otränad) allting blev så mycket lättare, både lättare än med hans förra myler bett, men även enklare än med repgrimma. Han sökte sig självmant frammåt neråt och det hela kändes underbart! 😀 Hade det inställt så att allt tryck skulle fördelas så mycket som möjligt på alla fem ställen, vilket han verkade gilla, men vi ska testa oss fram. Undrar om det kan kännas bättre än såhär?!

Gå till del 2 

Annonser