Bakom lodplanet, del 6 – Bakom lodplanet


Överlinjen är utsträckt.

Nacken är utsträckt.

Och muskeln Scalenius Medius drar huvudet bakåt, likasom den drar halsen neråt. Muskeln Scalenius ventralis håller nacken bakåt för att stabilisera den, och då trycks den nedre delen av halsen/halskotpelaren neråt, så bröstkorgen sänks.

Musklerna Sternohyoideus och Sternothyroideus hjälper också till att förkorta underhalsen  för att hästen ska kunna dra huvudet bakåt.

Eftersom att de och Scalenius drar i käken, måste tuggmuskeln hjälpa till att stänga munnen igen.

I och med detta kan inte tungan falla avslappnat ner i munnen och bära bettet korrekt.

Det här skapar Spänning . Och det blir värre.

Djup och rollkür

Överlinjen är utsträckt.Från den tredje halskotan till nacken är området översträckt och under spänning.Underhalsmusklerna arbetar mycket hårt.

Tungan är bakåttryckt och hela käkesområdet är spänt.

Halskotpelaren har blivit instängd av nackligamenten. Den extrema kurvan har svept ligament runt halsen och komprimerat det medan musklerna mellan huvud och underdelen av halsen trycker på halskotpelaren underifrån.

Annonser
Detta inlägg postades i Konsten att rida Dressyr den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.