Bakom lodplanet, del 5 – Föra fram halsen

Den nedre delen av halsen är nu till viss del lyft, eftersom hästen sänker nacken. Den nedre delen är också högre i förhållande till nacken, som då rätar ut och formger halskotpelaren. Musklerna släpper långsamt efter och gradvis sänker huvudet.

Musklerna längs med nacken sträcker ut nacken och huvudet framåt. Nacken är fortfarande helt avslappnad och låter huvudet bara hänga där. Nosen sjunker närmre marken.

Tuggmuskeln är fortfarande avslappnad och käkarna kan hänga löst.

Nu är halsen så rak framåt som den kan bli. Endast överlinjen arbetar, och den arbetar sig längre och längre och släpper mer och mer.

Du kan se att avslappningen av nacken låter huvudet hänga, eftersom att nacken sänker vinkeln på huvudet och öppnar då upp mellan hals och huvud. Om musklerna i underhalsen har använts felaktigt, är detta där det kommer att synas. Det är också rätt tillfälle för att lösa det problemet. Nu har alla muskler ändrat sin längd. Det är bra. Statiskt arbete är utmattande, och kan orsaka mjöksyra. Så denna typ av frivillig sträckning kan göras när som helst, för att motverka försvagade eller felaktig arbete av musklerna i nacken.

Framåt och neråt

När hästen sträcker ut halsen som mest når näsan marken. Det ser väldigt naturligt ut, för det är naturligt!  Hästen gör det när den betar och lukta på marken. Kom ihåg, att i dess naturliga liv, tillbringar hästen 12 timmar + i denna form, när den äter.

Musklerna vid nedre delen av halsen  sträcker ut och drar i ryggraden och kotorna i manken. Detta sträcker ryggen som ett dragspel.

Överlinjen är helt sträckt ändra från nacken till manken, men inte översträckt. Ryggraden får sin fulla längd.

Muskeln Scalenius Medius går mellan käken och mitten av halsen sträcks ut och öppnar käken så hästen kan tugga.

Hästen är fortfarande helt avslappnad och har sträckt ut där nackligamenten tar över och ger huvudet vissa mekaniska stöd. Avslappning.

Det är här de flesta människor tror att ”lite till”  inte kan skada. Att sträcka ännu längre. Och det är här det går fel.

Hästen är föremål för samma fysiska lagar som resten av oss här på jorden. Gravidation är ett. Gravidationen vill ha hästen platt på marken. Häst arbetar för att hålla sig upprätt. Eftersom hästen släpper och sträcker på halsen med hjälp av gravitationen, vill allt falla rakt ner. Huvudet också.

Så för att huvudet ska kunna hållas tillbaka, har något bidragit till att motverka gravitationen och hålla det tillbaka. Jag tvivlar inte en sekund på att massa ryttare hjälpa sina hästar med detta, genom att nådigt hålla deras huvuden åt dem. Men de som inte gör detta, låter hästen hålla huvudet uppe själv med hjälp av sin naturliga balans.

http://www.sustainabledressage.net/rollkur/behind_the_vertical.php

Annonser
Detta inlägg postades i Konsten att rida Dressyr den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.