Bakom lodplanet, del 2 – Normal position

När en häst står, går eller springer fritt, bär han oftast halsen framåt och uppåt, och näsan ut. På så sätt kan han reglera balansen och syfte för att anpassa de flesta av hans behov. Den hållningen tar också liten ansträngning.

Muskeln serratus Cervicis, longissimus Cervicis och Spinalis Cervicis hjälper alla till att stödja den nedre delen av halskotpelaren fram till manken (röd pil).

Muskeln splenius och longissimus Capitis stödjer den övre delen av halskotpelaren fram till manken (gröna pilar).

Vid nacken finns det små muskler som kan dra knölen uppe vid nacken neråt, så att näsan pekar framåt (lila pil).

Tuggmuskeln slappnar av för att hålla munnen stängd (orange pil).

Nackligamenten som omger nackens leder är avslappnade och används ej.

Och det här är allt som händer i hästens hals när de har en normal position, förutom musklerna som används för att böja nacken åt sidorna. Att det här är naturligt för hästen låter väldigt bra, och att hålla hästen i denna position när man rider borde egentligen inte vara särskilt svårt. Men ridning är inte naturligt för hästen, och hästen tenderar att reagera på vår vikt på ryggen. Därför kortar han  nacken och sänker ryggen.

http://www.sustainabledressage.net/rollkur/behind_the_vertical.php

Annonser
Detta inlägg postades i Forskning, Konsten att rida Dressyr och taggad , , , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.