Circling game är inte longering!

Longeing is boring, but the Circling Game is interesting. This is because it can easily be modified to become more calming or stimulating, to get your horse mentally, emotionally and physically fit for riding or to develop his skills and teach him to be calmer, smarter, braver and more athletic. Let’s make circles more fun and meaningful! – Linda Parelli

Longering är tråkigt, men circling gmae är intressant. Det är för att man lätt kan modifiera det så att det kan bli mer lugnande, eller stimulerande, för att få din häst mer mentalt, känslomässigt och fysiskt redo för ridning eller för att utveckla färdigheter och lära honom att vara lugnare, smartare, modigare och mer atletisk. Gör cirklarna roligare och meningsfulla!

Circling game är lek nummer fem, hästen ska gå i en cirkel runt dig. Skillnaden mellan longering och circling game?

Som jag läst så är grunderna i longering detta :

Linan ska vara sträckt så att du hela tiden har kontakt med hästen, och tillsammans med din långpisk ska det bilda ett v mot hästen. Håll hästen igång. Longering är till för att hästen ska bilda muskler. Kort sagt.

Circling game? Skicka ut hästen. Stå still i en neutral position utan energi och utan att följa hästen med blicken. Du tar alltså repet bakom ryggen när hästen går runt. Sist ber vi den att komma ut genom att korsa bakbenen och komma in till oss. Kort sagt.

Så varför denna skillnad ?

Pat Parelli har länge varit emot longering. ”Jaga hästen i meningslösa cirklar tränar bara kroppen, men hjärnan stänger av.” Den stora skillnaden är att detta ska vara en Lek, den ska angagera hästen, den ska själv behöva tänka, och ta sitt ansvar.

Hästen har fyra ansvar:

 1. Inte agera som ett flyckt djur. Bli mer  mentalt, känslomässigt och fysiskt redo.
 2. Hålla samma varv
 3. Hålla samma gångart
 4. Se vart den går
Vi hanterar och rider faktiskt djur, de är inte robotar, de har egna ideer, tankar och känslor, och de kommer alltid att ha det, oavsett om vi står på marken eller rider.
På sista filmen nedanför kan ni se mig och Glodis leka lite circling game, vi har slak lina men ändå har vi kontakt, eller?
[http://youtu.be/wjvX2RHjX4E]
Annonser

2 thoughts on “Circling game är inte longering!

 1. Johanna mattsson

  Vad jag vet får man inte lägga ut videos såhär oh enligt daniella har hon ej gett er tillåtelse åh lägga upp hennes film i eran blogg. Så ni borde genast ta bort den tkr ja för man får inte hänga ut folk såhär.

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   Om man läser användarvillkoren på youtube här http://www.youtube.com/t/terms
   står det bla.
   8. Rättigheter du licensierar
   8.1 När du lägger upp eller postar ett Innehåll till YouTube beviljar du:
   till varje användare av Tjänsten en världsomfattande, icke-exklusiv och kostnadsfri licens att få tillgång till dina Innehåll genom Tjänsten och att använda, reproducera, sprida, göra bearbetningar av, visa och framföra sådana Innehåll i den utsträckning som tillåts av Tjänstens funktioner och av dessa Villkor.

   Alltså får vi, enligt tjänstens funktioner dela och bädda in videoklippet i bloggen.

   Sen vet vi inte vem personen är eller vad den heter, vi vill inget illa. Endast visa videon i kontrast till andra klipp, och på det sättet visa olika träningsmetoder.

Kommentarer inaktiverade.