Sadeln stryper blodtillförseln

  • IMG_0267
  •  Tryck som överstiger 0,75 psi stänger av blodflödet när det passerar arteriolerna.
  •  Tryck som överstiger 0,40 psi stänger av blodflödet när det passerar venolerna.
  •  Dessa siffror kommer från preliminär data som visar att det var svårt att hitta en engelsk sadel med lägre tryck än 0,75 psi, sadlar som ger ett tryck upp till 1,93 psi anses ha god passform.
  • Lite tryck under konstant 20 minuter eller mer är tillräckligt för att skapa djupa vävnadsskador.
  •  Så vad innebär det om om blodflödet stängs av? Det är vad som händer i liten skala när vi trycker på vår hud och den blir vit, eller om vi sitter i en felaktig ställning under en längre tid och vi upplever att våra ben eller armar har ”somnat”.
  • Dr Harman fortsätter med att konstatera att i studier av hundars och människors muskler, orsakar tryck på endast 0,68 psi i två timmar betydande vävnadsskador.
  • ”Det finns kirurgiska bevis i humanmedicinen att subkutan nekros (celldöd under huden) börjar nära benet långt innan rodnad och sår i huden uppstår.”
  • Det innebär att om vi har haft erfarenhet av hästar länge nog för att notera vita fläckar eller ömma svullnader i sadelområdet är det bara slutresultatet av en lång nekrosprocess vi ser.

Djurens rätt publicerade en artikel angående hästens påverkan av sadel. Jag nöjde mig inte med att bara läsa den, utan jag letade upp orginalversionen (som faktiskt är från 2008), och ville gärna hitta forskningen den var baserad på. Hade mindre lycka på den fronten, så under två dagar har jag letat runt så mycket jag kunnat angående sadlar och trycket de skapar, alltså även perfekt tillpassade sadlar.

Vid min senare efterforskning  hittade jag att ullstoppade sadlar endast duger precis efter att de blivit nystoppade. Ullen trycks snabbt ihop till en permanent form som även gärna blir sned, då både hästen och ryttaren ofta är sned.

Har även hittat forksning som visar att luft i kombination med skum, både som stoppning i bossor, och i sadelunderlägg är det som fördelar och förminskar trycket mest. (nu förstår jag varför parelli har bytt ut sina ull-shims till skum.)

Någonstans läste jag en människa som skrev att Alexander Nevzorov inte råder sina elever rida med än 10-15 minuter, men han själv har slutat att rida då han kommit fram till att det är omöjligt att göra detta utan att skada hästarna. Jag kan ej säga om detta stämmer.

Det vore kul att vara rik och köpa en tryckpadd som digitalt samlar data. Men jag hittade en mycket billigare sätt att testa trycket under sadeln på med hjälp av bubbelplats i olika storlekar!

Men det jag framförallt vill säga är: Det finns MYCKET mer att göra med hästar förutom att rida på de! Det går även att träna de från marken så de blir starkare i ridningen!

Källor:

http://www.gaitedridge.com/articles/Saddle%20fit%20D_Fillion.pdf

http://horsemassagepro.com/horse-health/saddle-fitting/

http://www.fnesaddles.com/Pmappingprobs.shtml

http://www.flair.uk.com/flair/Pressure.htm

http://www.saddleright.com/SaddleRight3.html

http://www.reactorpanel.com/html/rpengineering.html

http://thecorrector.net/id27.html

/ Joanna

Annonser

2 thoughts on “Sadeln stryper blodtillförseln

Kommentarer inaktiverade.