Nosgrimma eller lära sig att rida?

Något jag alltid har tänkt på är varför man egentligen använder nosgrimmor. De vanligaste nosgrimmorna som finns är Remont nosgrimman, Aachennosgrimman och Pullarnosgrimman.

Remontnosgrimman är den ni ser på bilden till vänster. Remont betyder unghäst och är då alltså vanligast att man har till unghästar, för att undvika att de lägger tungan över bettet. Den här nosgrimman förhindrar så hästen knappt kan öppna munnen alls. Den sitter väldigt långt ner, vilket då gör att den trycker på näsbrosket om hästen försöker gapa, i vissa fall, dock är det väldigt ovanligt, har det hänt att hästen har desperat försökt att öppna munnen och då haft av nosbrosket, som är ganska skört om man jämför med nosbenet.

På bilden i mitten ser ni en Aachennosgrimma, denna sitter lite högre upp vilket gör att den ligger an mot nostbenet istället för nosbrosket. Dock har den en annan nackdel, vilket är att den ligger an mot kindtänderna, så om hästen försöker tugga eller öppna munnen och sen stänger den igen, är det väldigt lätt hänt att huden från kinden hamnar i kläm mellan tänderna. Prova själva att lägga fingrarna längs med dina kinder, och sen tugga, det behöver inte ligga an speciellt hårt för att ni ska bita er i kinden!

Och på bilden längst ner ser ni en Pullarnosgrimma.

Trots att jag har ridit vanlig traditionell dressyr har jag alltid ifrågasatt nosgrimma, jag har helt enkelt tänkt som så att trivs hästen med bettet, och ryttaren har en mjuk hand, varför behövs då nosgrimma? Nu är jag helt emot användandet av nosgrimma, för mig finns det inte alls någon anledning till att ha det.

För mig är nosgrimma bara ett sätt att dölja ett sympton, vilket kan vara att hästen inte är bekväm med bettet, att ryttaren har en väldigt hård och stum hand med obefintlig eftergift, eller att hästen helt enkelt är felriden (vilket ju också då beror på ryttarens hand och timing i eftergiften). Vissa har nosgrimmor enbart för att det är snyggt, men vad händer om hästen vill gäspa? Är man ute efter en häst som jobbar balanserat och avslappnat, är gäspningen en viktig del av avslappningen då gäspningen i sig är muskelavslappnande och frigör endorfiner. Men hur ska hästen kunna gäspa obehindrat om munnen är igensnörad?

Om en häst gapar, beror det på något, ta då bort det så ska ni se att gapandet också försvinner, hästen VILL fortfarande gapa med nosgrimma på, ända skillnaden då är att den inte KAN. Vanligtvis gapar en häst för att komma undan ett obehag, och obehaget kommer ofta ifrån fel användande av bett, eller att man använder bettet för mycket helt enkelt. Tänk er då in i hästens situation, hur det är att ständigt känna obehag inne i munnen, som är väldigt känslig både på häst och människa, men inte kunna komma undan det för fem öre. Rider man med tungfrihet är det ÄNNU viktigare att hästen måste kunna gapa, för om tungfriheten slår emot gommen gör det rent av ont och ända sättet att komma undan den smärtan är att gapa, vilket vanligtvis inte går då de flesta hästar rids med nosgrimma.

Så vad jag vill säga med denna text är att Lär er Rida! Kommunikationen ska inte sitta i bettet eller i tyglarna! Så återigen – Lär er rida eller lär er att skola eran häst på rätt sätt!

Annonser
Detta inlägg postades i Hästtankar, Konsten att rida Dressyr, Utrustning och taggad , , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.