Ridning är inte allt

Ett annat alternativ än ridning är något som kallas för Arbete vid hand. Det är ett träningssätt som man använder inom Akademisk Ridkonst men som även är vanligt hos Klassisk Ridkonst. Dock är det inte vanligt att folk inom den traditionella ridningen använder sig av detta träningssätt.
Tyvärr har inte många i bakhuvudet att hästen faktiskt inte är gjord för att ridas på, vare sig man vill eller inte så påverkar det hästen negativt att ha ryttare på ryggen. Därför är träningsalternativ då man jobbar från marken något som är väldigt bra att använda sig av. Inom Arbete vid hand har du fördelarna att du kan lära hästen söka sig till rätt form, samt lära den skolorna i alla gångarter, med andra ord kan du göra precis samma rörelser som du gör när du rider. En annan fördel är att du kan förbereda din unghäst väldigt bra genom att först lära in hjälperna och skolorna för hand, innan du hoppar upp. När du skolar in unghästen för hand först så får den dessutom en bra grundmuskulatur så du inte sätter dig upp på en tanig och omusklad unghäst.

Här nedan kommer en liten film på en duktig AR tränare tillsammans med en av sina hästar, när de arbetar för hand. Enjoy! 🙂

Annonser
Detta inlägg postades i Film, Konsten att rida Dressyr och taggad , , , , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.