Fokus på gångarterna

I det här inlägget har jag tänkt att berätta lite om hästens gångarter, där jag kommer att lägga fokus på hur man ser om gångarterna är rena eller inte.

Först och främst har vi gångarten skritt som är hästens långsammaste gångart, som hästen till större delen använder när de förflyttar sig i hagen eller i det vilda. Skritten är en 4 taktig rörelse utan något svävmoment.

Därefter kommer gångarten trav, som är 2 taktig där de diagonala benparen ska röra sig samtidigt. Om en häst travar i obalans blir traven väldigt lätt 4 taktig, oftast pga att hästen lägger större delen av sin tyngd på framdelen och travar med bakbenen bakom sig, istället för under sig. För att se om hästens benpar rör sig pararellt, kan man kolla vad för vinkel skenan på bakbenet har och vilken vinkel underarmen på frambenet har. Dessa ska ha samma vinkel.

Här nedan kommer exempel på hur man kan se om traven är ren. På bilden till vänster har jag markerat med två röda sträck för att ni ska kunna se vilken vinkel man kollar efter.  Som ni då ser på den bilden är vinklarna inte pararella, frambenen tar för sig mer än bakbenen och hästens högra framben trampar in under kroppen, när det är bakbenen som ska göra det. Hästen på bilden till höger har pararella vinklar och trampar in med bakbenen under sig.

Och den sista och snabbaste gångarten är galopp. Galoppen är 3 taktig där ytter bakben sätts i först, därefter sätts inner bakben och ytter framben i samtidigt, och till sist rullar hästen över sitt inre framben. Om hästen sätter ner sitt inre bakben innan sitt yttre framben kan det bero på att det antingen går väldigt fort (fyrsprång), att hästen är väldigt samlad och ”sätter” sig ordentligt på bakbenen, eller att hästen helt enkelt inte bär sig ordentligt i galoppen och nästan förlorar svävmomentet.
Något som också kan hända är att hästen sätter ner sitt yttre framben innan den sätter ner sitt inre bakben, vilket ofta beror på att hästen är framtung, inte färdigvuxen eller springer i obalans.

Här nedan ser ni tre bilder på hästar i galopp. Bilden till vänster är en häst som sätter ner sitt inner bakben innan sitt ytter framben. Bilden i mitten är en häst som sätter ner sitt yttre framben före sitt inner bakben och bilden till höger är en häst med en ren takt i galoppen.

Annonser
Detta inlägg postades i Konsten att rida Dressyr och taggad , , , , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.