Halskotpelarens betydelse

Något som kanske inte alla vet eller har tänkt på är att hästens halskotpelare går i en S-formad sväng från nacken till manken. Den här S-formen får lite olika utseende beroende på hur hästen håller sitt huvud och hals. Om den nedre svängen på halskotpelaren förstärks så sänks bröstkorgen och den främre delen av ryggen, vilket då leder till att hästen lägger onödigt mycket vikt på frambenen. Eftersom vi vill att hästen ska höja sin rygg och avlasta frambenen eftersträvar vi då det motsatta. Vi vill alltså räta ut halskotpelaren för att därigenom höja ryggens främre del.

Kurvorna blir kraftigare när hästen kortar av sin hals, framförallt sin överlinje. Det sker t ex när hästen höjer halsen och lyfter sitt huvud, eller när hästen drar ihop halsen (ofta med tygelns hjälp) med huvudet i eller bakom lodplan. För att halskotpelaren ska höjas upp måste istället halsens överlinje längas ut. Det sker när hästen söker framåt och nedåt, både i en lång och låg form och i en samlad form. I dessa lägen sträcks alltså halskotpelaren ut och lyfter upp den främre delen av hästens rygg.

Hur vet man då om S – kurvan är förstärkt? Om ni kollar på bilden ser ni hästen till höger som har en så kallad ”hjorthals” och hästen till vänster som har en ”underhals”. Hästen med hjorthals har blivit riden i en väldigt hög och öppen form, vilket gjort att den nedre kurvan på halskotpelaren har förstärkts och nästintill buktat ut. Hästen med underhals har blivit riden i en hög men ihoptryckt form, vilket har gjort att nedre kurvan har förstärkts och underhalsens muskler har fått jobba för att ”hålla ihop” halsen i en sådan kort form, när de egentligen ska vara avslappnade.

Här nedan ser ni till höger en häst i en kort och hög form som tyvärr inte alls är sällsynta på tävlingar och träningar. Bilden till vänster är en häst i en lång, låg och avslappnad form. Vilken tycker Du ser mest bekväm ut?

Annonser
Detta inlägg postades i Konsten att rida Dressyr och taggad , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.