skulle haft nosgrimma?

Idag kom första delen av min stora beställning från Parelli! En del saker var inte i lager men är på väg just nu.

Det jag blev allra gladast över var cradle tränset som tyvärr inte kom komplett, men huvudlag och tyglar, kom idag. Tränset är tänkt till Nicke, men tyglarna får han dela, och än så länge även huvudlaget för det passar på Glodis med hennes vanliga tre delade bett. Huvudlaget är något helt otroligt, det går inte ens att jämföra kvaliteten med det som köps på de vanliga hästbutikerna i Sverige. Lädret är ganska så tunnt, men så smidigt och mjukt.

 

Eftersom jag även bestämmde mig för att vänta med att Rida glodis med bett tills parelli reptyglarna kommit, så var det dags idag. (Jag var nära på att köpa ett par reptyglar från H**Ks, vilken tur att jag inte gjorde det. Dessa tyglar de flyter i handen och är helt underbara att rida med!)

Trots Glodis kasta-av-alla-ryttare-trauma som till störst del orsakades av bett, så sa hon ingenting vid tränsningen, och idag tränsade hon även sig själv! När vi dock kom till att börja lära henne att våga ta bettet och låta mig hjälpa henne hitta formen, så gick det hela mindre bra.Hon stängde ner maskinerier i hjärnar så mycket att saker hon kan göra helt utan tyglar inte alls fungerade längre…

Faktumet av att jag bara höll, inte ens med kontakt i tyglarna, från marken, gjorde att hon stretade och gapade, så fort jag släppte och tog hackamore tyglarna så fungerade det bättre. Hon var lite på spänn just på grund av bettet efter att jag introducerat de nya tyglarna. Hade jag haft möjlighet hade jag lekt med henne mer från marken tills hon slappnat av, men hon var samtidigt inte mycket spänd så jag hoppade upp. Först ville hon knappt frammåt, vilket är typiskt just för RB introvert hästar som hon, snart släppte det och då ville hon istället galoppera, efter några språng så saktade hon ner och kunde börja bearbeta och lista ut vad hon ska ta sig till.   Efter nästan en timme så lugnade hon ner sig (mentalt) och började sammarbeta med bettet.

Tänk va många hästar som aldrig får bearbeta saker såhär. Vad hade hänt om hon haft en nosgrimma på sig som hindrade henne från att gapa? För hästar ska ju inte gapa, men varför är de tvugna att göra det?

(Hästen på bilden är ifrån Islandshäst SM 2007, fotograferat av mig)

 

Annonser

4 thoughts on “skulle haft nosgrimma?

 1. tinaberliz

  Hej Joanna,

  Jag håller verkligen med. Men det intressanta är att även hästkunniga veterinärer börjar göra sina röster hörda kring nosgrimman. Jag var på en föreläsning i Laholm förra veckan där en veterinär med mycket utbildning inom hästens mun och tandvård talade om det. Jag skrev lite om det i min blogg: http://hästutvecklare.se/2011/11/forelasning-med-distriktsveterinarerna-i-laholm/

  Hur går det med förberedelserna inför Colorado?
  Kram

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   Hej Tina!
   Jag läste ditt inlägg för några dagar sen. 🙂 Det är härligt att svenska veterinärer börjar säga lite vettiga saker. Fast det som skrämmer mig är att det känns som om de vill vara alla ryttare till lags. Du skrev att han sa ..” Han anser att nosgrimman är till för att ge hästen en anvisning om att den ska hålla munnen stängd, inte tvinga igen den. ”.. Jag håller inte med honom där. En häst som inte har något emot sitt bett går inte runt och gapar.

   Jo det går väll. Ska ta tag i det lite till och skicka in lite papper till de snart tror jag. Vet bara inte hur jag ska hitta hyr häst 😦 Ett papper handlar om hur hästen är, hur ska vi kunna fylla ut det som inte känner vår häst? Hur går det för dig, du ska ju bli instruktör?! 🙂

   kram

   1. tinaberliz

    Det kan nog vara så att han medvetet uttryckte sig milt för att inte stänga dörren för någon. Det är bättre att folk lyssnar till det grundläggande budskapet att inte spänna nosgrimman hårt än att de slår bak ut och inte lyssnar alls. 🙂

    Jo, det går bra, jag ska börja kolla på visum och så vidare så småningom. Har du kollat på savvyforumet för hyrhäst? Nej vi behöver inte fylla i några papper om hästarna, det ska hästägaren göra.

    Kram

   2. joannanieznaj Inläggets författare

    Jo precis det gäller att få folk med sig.
    Jag kollade för någon månad sedan men det kändes så tomt där. Ska ta en till igen.
    Kram

Kommentarer inaktiverade.