Om Parelli Natural Horsemanship

 

http://media.mtvnservices.com/mgid:ifilm:video:spike.com:2918398

 

Parelli är för mig inte något jag gör ibland, eller några övningar jag tränar med mina hästar, det är en filosofi och ett tankesätt. Framförallt gör jag mitt bästa för att alltid se på saker ifrån min partners synvinkel, oberoende på om det är en häst eller människa. För att kunna hjälpa eller lära, måste man förstå, och för att förstå måste man se det genom deras ögon.

 

Pat Parelli är grundaren av PNH, och det var han som för ca 30 år sen skapade uttrycket NH, Natural Horsemanship. Han har studerat med många av männen som anses ha varit några av världens bästa ”häst-karlar”. Han kunde uppnå otroliga resultat inte bara med hästar men även åsnor, och började då ta emot träningshästar. Snart insåg han att samma häst kunde komma tillbaka efter en månad med ”samma problem” som innan, om och om igen.
Det var/är inte hästarna som behöver träning, det är vi människor.
Samtidigt som han kom på detta och fick han visionen ”Make the world a better place for Horses and Humans”. Under hans resor runt om i världen träffade han Linda i Australien. Hon var en mycket desperat ”dressyrtant” som hade otroliga problem med sin älskade häst. När hon sett en video på Pat rida omkring bridleless och göra allt möjligt det ofta krävs ett bett till, tänkte hon : ”Om han kan få stopp på sin häst utan bett, så kanske jag kan få stopp på min häst med Ett bett?”
Ni kan läsa pats hisotria i korta drag här

Det var en början till dagens Parelli Natural Horsemanship, Linda och Pat fortsatte att resa och hjäpa hästmänniskor världen över. Nu hade de fördelen att även nå ut till mer traditionella ryttare. Lindas intresse för psykologi och inlärning har även gjort programmet tillgängligt och Lättare att följa. Både när det gäller kurser, välutbildade instruktörer och hemstudiematerial. För några år sedan blev prykologin även ett genombrott då hon lyckats knäcka Pat’s kod om vilka hästar som beter sig på ett sett och behöver andra strategier, därifrån Horsenality.

 

Horsenality

 

Bild 1 visar Horsenalty kartan som gör att man kan identifiera sin häst. Bra att skriva ut och göra flera gånger! Den kvadrant som får flest prickar visar vilken personlighet hästen oftast är.
Bild 2 visar de positiva sidorna av varje horsenality.
Bild 3 visar lite svårigheter som hästarna kan ha och vilka strategier vi bör ta till.

 

Horsenality beskriver hästens ”personlighet” i för oss lätta termer. Syftet är att göra det lättre för oss att läsa våra hästar och därav veta hur vi på bästa sätt hjälper de, eller motiverar, eller lär m.m.
Självklart är de flesta hästar mer eller mindre en eller flera av de nedan beskrivna personligheterna. Det viktigaste är inte att bestämma vilken hästen är, utan att känna igen de olika och veta vad hästen i den stunden behöver-

 

LEFT BRAIN (LB) – Hästar som är: självsäkra, orädda, smarta, lockas gärna med godis, hittar på sätt at knya upp knutar eller bara käkar upp allt i sin omgivning.

 

RIGHT BRAIN (RB) – Hästar som är: Rädda, stressade, oförutsägbara, ”galna”, farliga, svåra att förstå sig på.

 

Extrovert – Hästar som inte har något emot att röra på fötterna, snabbt tröttnar.

 

Introvert – Hästar som Inte gärna rör på fötterna, kan frysa fast, stå och skaka, sparkar/bockar när man ber om något, Älskar mat och vilopauser.
Bilderna nedanför beskriver DO’s and DON’Ts för varje horsenality.

 

The Seven Games
Parelli har även skapat uttrycket The Seven Games och bygger hela programmet på dem.
Lekarna är dominans lekar hästar lär sig från födseln av sin mamma och är det enda språket de kan.
The seven games är språket Parelli använder med sina hästar.
De 3 första lekarna kan liknas vi de mest grundläggande och enklast orden.
Med dessa ord kan man sedan bygga meningar.
Och som det är med språk, man kommer ingenstans genom att bara kunna några meningar om man har som avsikt att stanna i ett nytt land.

 

Friendly Game (FG)
Det första stoet gör när hon fölat, att slicka fölet. Hit hör även de stunder på hästar kliar varandra, eller står och sover tillsammans.
Porquipine Game (PG)
Stoet kan i början hjälpa fölet genom att flytta på det med näsan. Även när en häst blir biten ska den gå undan för tryck.
Driving Game (DG) –
Stoet lär fölet snabbt signalerna så att den förstår när hon vill att den ska gå iväg eller komma till henne. Även när en mer ranghög häst går igenom flocken använder den driving game genom att den behöver endast ta öronen bakåt och möjligtvis hota, men det sker ingen kropslig kontakt, Hästarna går undan för rytmiskt tryck/energi.

 

Yoyo Game (YG)
Oftast leker vallacker det genom att de står och biter på varandra på halsen. De står blixt stilla, den som tar steget bakåt förlorar. Våra ston leker det genom att de står rumpa mot rumpa.
Circling Game (CG)
Vanligast är det när hingstar skyddar sin flock, men även inom flocken kan en häst välj att jaga bort en annan, och välja att hålla den borta tills den är nöjd och låter den komma in igen.
Sideways Game (SwG)
Om hästar står bredvid varandra och en högre i rang vill ha bort den som står på sidan får denna oftast slänga sig i skänkelvikning åt sidan.
Squeez Game (SqG)
– Gör hästarna varje gång de väljer att gå i, på, under eller bredvid någonting. Eller springer iväg ifrån något farligt, när de tror att faran är över vänder de genom att korsa bakbenet vilket sätter igång deras tänkande hjärnhalva igen.

 

Här kan ni läsa om lekarna i praktiken

 

 

Savvys
Savvys kallas de olika sätten kan man leka med hästarna på.
Online– från marken med lina
Liberty – i frihet
Freestyle– Ridning med lösa tyglar / utan huvudlag
Finess – Ridning med mer precision, med kontakt och strävan efter samling.

 

Level
Parelli har även lagt upp programmet på olika Levels. Där de 7 lekarna används på olika ställen, sett och svårighets grader.
Det finns speciella saker Parelli önskar att man bör klara av med sin häst för varje level, i varje Savvy. Man kan om man vill skicka in Official Audition till Parelli där de bedömer filmen och ser ifall man uppnår den level man siktat på.
För att Officiellt få
Level 1 – ska Online L1 vara godkänt.
Level 2 – ska Online + Freestyle vara godkänt på L2.
Level 3 – ska Online + Freestyle + Liberty vara godkänt på L3.
Level 4 – ska Online + Freestyle + Liberty + Finess vara godkännt på L4.
Annonser